2013/06/17

和菓子レシピ:「アンパンマンの柏餅」 Anpanman Kashiwamochi Recipe




レシピ:

材料

上新粉(300g)
白玉粉(75g)
片栗粉(75g)
ぬるま湯(230ml)
砂糖(130g)
あんこ(適量)

着色料(各色適量)
柏の葉(適量)

1.白玉粉を粉状にすり潰す。
2.粉状にした白玉粉・上新粉・片栗粉・お湯を混ぜる。
3.砂糖を加えて混ぜる。
4.レンジで加熱する。
5.混ぜて、まとめて、ラップをかける。
6.レンジで加熱する。(2度目)
7.混ぜて、まとめて、ラップをかける。(2度目)
8.レンジで加熱する。(3度目)
9.そのまま粗熱がとれるまで冷ます。
10.よく揉む。
11.切り分けて、食紅で各色に着色する。
12.あんこを丸めて、餅で包む。
13.それぞれのパーツを装飾する。
14.柏の葉で挟んで完成。

※お餅が柔らかすぎると手に付いて形成が困難なので、着色前は少し固め位がベストです。

Recipe:

Ingredients

300g rice flour
75g sweet rice powder
75g potato starch
230ml hot water
130g sugar
Red bean paste - Moderate amount 

Food artificial coloring- Moderate amount(every color)
Oak leaf(kashiwanoha) - Moderate amount 

1.The powdered the Shiratamako. (sweet rice powder)
2.Mix Shiratamako &  Joushinko(rice flour) & potato starch & hot water.
3.Add the sugar, and mix.
4.Heated in a microwave oven.
5.After mixing, it is covered with Saran Wrap.
6.Heating again.
7.After mixing, it is covered with Saran Wrap.
8.Heating again.
9.Cool down a little as it is.
10.Knead.
11.Cut the required quantity, and coloring with a colorant.
12.Make a ball of the red bean paste, wrap it in a rice cake.
13.Decoration.
14.Covered with Kashiwa's leaves...Done!

※Because it remains in a hand when a rice cake is too tender, and the formation is difficult, some rice cake hardening before coloring it is good.





mama



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