2013/08/11

和菓子レシピ:青森名物「みつかけ」の作り方 Mitsukake (Brown Sugar Syrup Mochi) Recipe



レシピ:

材料

【餅】
餅粉(100g)
水(100ml)
片栗粉(適量)

【みつ】
水(350ml)
黒糖(40g)
ザラメ(80g)
醤油(5ml)
餅粉(30g)

1.水・黒糖・ザラメを火にかける
2.もち粉・醤油を加えてとろみがつくまで木ベラで混ぜる
3.ある程度とろみがついたら火を止めてみつ(餡)の完成
4.餅粉と水を混ぜる
5.全体が混ざったらラップをしてレンジで加熱
6.取り出したら全体をこねる
7.片栗粉を敷いて棒状に伸ばした餅を乗せる
8.斜めに切ったら余分な粉をはたいて餅の完成
9.お皿に餅
10.ミツをかけて完成

ずんだ餡・・・枝豆の甘皮も取り除いてすり潰したら、好みの量の砂糖を加えて完成



Recipe:

Ingredients

【Rice cake】
100g rice cake powder
100ml water
Potato starch - Moderate amount 

【Mitsu】
350ml water 
40g brown sugar
80g granulated sugar
5ml soy sauce (5ml)
30g rice cake powder

1.Heated with an addition of water, brown sugar, granulated sugar.
2.Add the soy sauce and rice cake powder, and mix with wooden spoon.
3.Thickened a little, stop the fire, completion of Mitsu (bean paste).
4.Mix the water and rice cake powder.
5.When the entire mixed, with the wrap, heated in a microwave oven.
6.After removing from microwave oven, knead.
7.And spread the potato starch, and put the rice cake stretched elongated.
8.Cut diagonally it, drop the extra powder, the completion of the rice cake.
9.Put the rice cake dish.
10.Completed over the Mitsu.

Zunda ... Ground the green soybeans, add sugar amount favorite, complete.







青森の隠れた名物「みつかけ」です。(黒蜜がかかった餅)
某有名店では、その日の気温、湿度に応じ配合を調整、
「みつかけ」だけは従業員に作らせず、店主の仕事だそうな。

まぁでも、特別な材料や工程がないので、
名物といっても簡単にお店の味を再現できる和生菓子です。
一度作ってしまえば、自分好みのレシピにすぐアレンジできると思います。
暑い時期は冷やしてから食べるのがおすすめ (^―^)v

This recipe is for Mitsukake, which is a secret delicacy of Aomori prefecture. It is essentially brown sugar syrup over mochi rice cake. At one famous restaurant, they adjust the recipe each day depending on the temperature and humidity, and only the head chef can prepare mitsukake, not the regular employees.

Even still, it's a simple recipe that you can easily recreate at home. It doesn't take long to master, and you can adjust the recipe to your liking. I recommend eating it chilled on hot days!


mama







0 件のコメント :

コメントを投稿

Blogger news

Blogroll

About